Kansen zien en grijpen

Elke ochtend werd ik wakker met het geluid van luid optrekkende vrachtwagens. Brullende meeuwen tevergeefs op zoek naar lege vuilniszakken. En af en toe een vrachtschip dat overdreven zijn toeter door het havengebied liet galmen. De haven van Rotterdam. Het klinkt misschien verschrikkelijk, maar het was de mooiste plek waar ik ooit heb gewoond. Anti-kraak wonen biedt geen luxe, maar een prachtige belevenis. 

Twee jaar later heb ik een nieuw anti-kraak adresje. Een oude drukkerij in Amsterdam. Samen met verschillende collega’s van vijf bedrijven waren we hier vanaf november tot en met maart 2017 elke woensdag te vinden. We kwamen hier op expeditie. De expeditie naar gratis wonen!

Anti-kraak als inspiratiebron
Vooral de locatie van deze expeditie gaf mij veel inspiratie deze afgelopen maanden. Op zoek naar gratis wonen in een pand dat mij herinnerde aan mijn plezierigste woonperiode in Rotterdam. Je kon zien dat het anti-kraak pand in Amsterdam bij de andere expeditieleden ook het één en ander losmaakte. In mijn groep, de Stad van Strax, leidde dit zelfs tot anarchistische trekjes. Uiteindelijk heeft dit ons enorm geholpen. Ons team kreeg namelijk een vrij abstract vraagstuk mee, waar we na een paar maanden tussen een explosie van post-its en grote vellen papier een iets minder abstract idee mochten presenteren. En het resultaat mag er zijn, want het is ons gelukt! Gratis wonen in de Stad van Strax!

Als jongste deelnemer van mijn groep (en misschien wel van de hele expeditie) voelde ik mij helemaal niet ‘de trainee’ van het gezelschap. In feite was een dergelijk traject voor iedereen nieuw, waardoor we allemaal onze weg zochten in het proces. Dat ging niet altijd even vlekkeloos, maar dat hoort er natuurlijk bij.

Kansrijk traineeship
Als trainee van TBI krijg je de kans verschillende TBI-bedrijven te proeven in de Techniek, Bouw en Infra. Een extra mooie kans om dit ook te doen met vier bedrijven buiten TBI! Zo leer je tijdens zo’n traject de belangen en drijfveren van de collega’s van andere bedrijven kennen. Maar word je ook geconfronteerd met het feit dat je zelf ook al zo denkt. Zeker bij een innovatietraject kan deze gedachte gevaarlijk zijn. Als een schaap in de wei, veilig achter een hek. Maar de welbekende comfortzone ligt aan de andere kant van dat hek. Elkaar uitdagen daar te komen hoorde bij de dagelijkse gang van zaken.

Gratis wonen in Stad van Strax
Gelukkig hadden we bij Expeditie Gratis Wonen een gemeenschappelijk doel waar we ons gemakkelijk in konden verplaatsen: gratis wonen. Onze doelgroep omvat mensen die wonen…en dat is iedereen! Het is dan ook geen enkel probleem af en toe over dat hek heen te springen. Sterker nog, ik geloof dat we in onze groep dat hek op onze anarchistische manier hebben verwijderd. De comfortzone wordt steeds groter. En daarbij ook onze ambitie. Want het team gaat door na de succesvolle pitch op 15 maart! Je hoort Strax vast nog wel meer van ons….

Ewout Smits,
Trainee TBI