Op weg naar de stad van Strax

Iedere woensdag reist een groepje Eigen Haarders af naar de Admiraal de Ruyterweg voor de Expeditie Gratis Wonen. In vier teams werken ze, samen met AM, BAM Wonen, Bouwinvest en TBI Woonlab, aan innovatieve woonconcepten. Wat doen ze daar nu en wat merken we daar straks van? We vroegen het aan expeditielid Imke Veltmeijer.

Wat is de expeditie Gratis Wonen?

“Het is een innovatieprogramma. Vijf partijen hebben de opdracht aangenomen om naar nieuwe manieren van wonen te kijken.  We kijken niet alleen naar ontwikkelingen in onze eigen sector, maar vooral ook naar ontwikkelingen op het gebied van de deeleconomie, mobiliteit, etc. We betrekken andere sectoren bij onze opdracht, met als ultieme doel: gratis wonen voor de klant.”

Anders door samenwerking en tijd

Het leuke aan dit innovatietraject vindt Imke dat je de tijd hebt om de diepte in te gaan: “Het is heel leuk en vooral goed om een langere periode te werken aan een innovatief concept. Je kunt je echt verdiepen in de opdracht. Ook de samenwerking met andere partijen uit onze sector en externen maakt dat je echt goed buiten je eigen kaders kunt kijken.”

Stad van STRAX

Teamwork2_EGWImke zit, samen met Bouke Molenkamp en Ilse van Andel in het team ‘Stad van Strax’. “We zijn op zoek naar een nieuwe evenwicht, naar de ideale samenhang tussen de stad en haar omgeving. Wonen in de stad ligt nu voor veel mensen buiten hun bereik. Woningen zijn schaars en duur. Anderzijds is er weinig beweging van mensen in de stad naar buiten. Wonen in de omgeving van de stad is daardoor nu een negatieve keuze: het kan niet anders. De Stad van Strax wil aan de ene kant de omgeving aantrekkelijk(er) maken en anderzijds de stad beter bereikbaar. Eigenlijk zouden de stad en de omgeving meer een geheel moeten zijn”

Aan de Admiraal de Ruyterweg

Over de sfeer en de ruimte aan de Admiraal de Ruyterweg is Imke enthousiast: “We hebben als team een eigen ruimte. Met veel ruimte voor geeltjes, flappen en flipovers. En heerlijke, zelfgemaakte tosti’s tijdens de lunch. We zijn begonnen met flink wat brainstormsessies en gesprekken met experts, bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, openbare ruimte en deeleconomie. Daarnaast hebben we natuurlijk ook met klanten gesproken. Alle ideeën die daaruit kwamen hebben we inmiddels teruggebracht tot vijf werkbare, kansrijke thema’s. We zien die thema’s als elementen van één overkoepelend gebiedsconcept: de Stad van Strax.”

Van een zee aan ideeën, naar vijf thema’s en een gebiedsconcept

Stad van Strax

“Het gaafste moment was voor mij de afronding van de ontdekkingsfase, vlak voor de kerst. We hadden zo veel ideeën, dat ik me weleens afvroeg hoe we daar iets concreets van moesten maken. Maar toen we richting de presentatie aan de opdrachtgevers werkten, viel alles toch op zijn plek en was er overeenstemming over hoe en waarmee we verder moesten. Het klopte! En zo werd het gelukkig ook ontvangen.”

Thema’s uitwerken en concreet maken

“De komende weken maken we de vijf gekozen thema’s concreet. Ook nu gaan we weer in gesprek met experts. Met name op het gebied van mobiliteit zien we veel kansen. Er is al veel veranderd op dat gebied. Vervoer wordt steeds minder persoonlijk  bezit. Je maakt gebruik van vervoersmiddelen.  Om de stad beter bereikbaar te maken vanuit de omgeving, zijn dat interessante ontwikkelingen. We hebben wel gemerkt mobiliteit en tijd de grootste bottleneck is. Mensen willen sneller en efficiënter naar hun werk of naar voorzieningen in de stad kunnen reizen”

Op weg naar de finale

“Na 15 februari werken we aan een businessplan: hoe zit het met de haalbaarheid van ons gebiedsconcept en wat voor waarde stroom zit er aan vast, geld of anderszins. Dat businessplan moet er 15 maart liggen. Ik hoop natuurlijk dat er een mooi gebiedsconcept uit komt, wat we dan liefst ook meteen op een locatie willen uitproberen. Het zou fantastisch zijn als mensen straks ook in de rij staan om in de Stad van Strax te mogen wonen. Als we van een negatieve keuze een positieve kunnen maken!”

 

Aan het woord: Imke Veltmeijer, Eigen Haard
Tekst: Ilja Mul, Eigen Haard

Tag :