Op weg naar digitaal wonen

De Expeditie Gratis Wonen nadert de finale. Dat voelen Diane van Herpen en Erik Havermans ook. Deze twee Eigen Haarders werken keihard en vol enthousiasme aan de twee meest kansrijke concepten van het team Digitaal Wonen. En de reis tot nu toe? Die hadden ze voor geen goud willen missen! 

Vernieuwing na de crisis

Diane en Erik hebben zich niet zomaar bij de Expeditie Gratis Wonen aangemeld. De redenen lopen uiteen, maar het enthousiasme is bij beiden even groot.

Diane: ‘De crisis in de vastgoedwereld is voorbij. Dan zou je kunnen denken: prima, we kunnen weer op dezelfde voet verder. Niet dus! Als je nu niet vooruitdenkt, word je straks verrast en ingehaald door iets nieuws. Denk aan de hotels die het moeilijk hebben met AirBnB of de taxi en Uber. Je moet vooruit, nadenken over nieuwe ideeën. De Expeditie Gratis Wonen maakt die stap. Daar wil ik bij zijn. Ik krijg hier zoveel energie van. ’

Erik: ‘Voor mij is de Expeditie een geweldige kans. Ik werk nog niet zo lang bij Eigen Haard. Deze expeditie geeft me inzicht in andere partijen, maar ook in hoe je verdienmodellen opzet, hoe je een idee in de markt kunt zetten. Enorm leerzaam dus. Maar ook spannend. Je wordt flink uit je comfortzone gehaald. Zeker de eerste paar sessies waren heel intensief. Normaal heb je houvast aan je rol en functie. Dat valt hier helemaal weg. Je bent met vreemden aan het brainstormen, zonder houvast of structuur. Best eng.’

Digitaal Wonen

Het team van Diane en Erik kijkt hoe ze wonen digitaler kunnen maken. Startpunt voor dit team waren bestaande klantfricties: waar lopen ouderen, starters, gezinnen tegenaan als het gaat om wonen en welke digitale oplossingen kunnen we hiervoor bieden. Het team kwam uit op zes concepten, die zijn voorgelegd aan een groep respondenten.

Diane: ‘Dat was wel heel confronterend. De respondenten kregen onze concepten voorgelegd. Wij zaten in een andere ruimte en konden live meekijken. Daar zat soms pittige feedback bij. Maar we waren vooral verrast door hoe enthousiast mensen zijn. Hun meningen hebben zeker bijgedragen aan de uiteindelijke ranking van onze ideeën. Gelukkig waren we het bijna unaniem eens over de twee meest kansrijke concepten.’

Erik: ‘Inderdaad bijna, ik had mijn eigen idee over duurzaam wonen op twee staan. Dat concept is afgevallen, erg  jammer. Over het nummer 1 concept waren we het echt allemaal eens. Een concept waarbij we met technologische oplossingen voorzien in de behoefte van senioren en hun familie.’

Diane: ‘Stel je voor dat je oudere moeder in de tuin staat. De telefoon gaat en ze gaat naar binnen, maar laat de achterdeur open staan. Een virtuele assistent meldt dan aan de kinderen dat moeder is vergeten de deur dicht te doen. Dat kan natuurlijk ook met bijvoorbeeld een kraan die niet is dichtgedraaid of een gaspit die nog brandt. Door slimme sensoren in huis te plaatsen, kunnen familieleden helpen, tijd- en plaats onafhankelijk. De virtuele assistent kan zelfs aangeven wanneer moeder alleen eet. Stel dat ze daardoor minder goed eet, dan kun je bijvoorbeeld via beeldbellen virtueel samen eten. Het vervangt natuurlijk nooit het echte bezoek, maar het kan zeker helpen om problemen te voorkomen en eenzaamheid tegen te gaan.’

Waarde van woondata

Erik: ‘Het tweede concept moeten we nog wat concreter maken. Het komt wel heel dicht bij het einddoel: gratis wonen. Als je sensoren in huizen plaatst, genereren de bewoners data. En data is waardevol. De waarde van die data kun je weer terug laten vloeien naar de bewoners. De reacties op dit concept zijn heel verschillend. Sommige mensen vinden heteen eng idee, dat alles wordt vastgelegd. Anderzijds zijn er ook mensen die best data willen delen als dat een korting oplevert. Denk aan een sensor in de koelkast die bijv. door het scannen van streepjescodes registreert welke producten en merken je gebruikt. De supermarkt om de hoek kan die data goed gebruiken. ’

Persoonlijke wauw-momenten

Brainstormsessies, gesprekken met experts, klantpanels, Expeditie Gratis Wonen is enorm divers en uitdagend. Diane en Erik kijken nu al terug op meerdere wauw-momenten.

Erik: ‘Ik vind het erg leuk dat ik binnen de expeditie ook de gelegenheid krijg om zelf op stap te gaan, om bij andere bedrijven te praten over mijn ideeën en die uit ons team. Om denkrichtingen te bespreken en  te horen wat zij ervan vinden’.

Diane: ‘Er kan al zoveel, er is al zoveel nieuwe technologie, dat ik regelmatig heb gedacht: wauw, dat dit kan! En wat een kick als je idee aanslaat of als je aannames kloppen’.

Van ideeën naar een product

Op 15 maart pitchen de teams ieder voor zich hun ideeën, acht in totaal. En dat zal zeker ook voor Eigen Haard wat brengen.

Diane: ‘Hier kan echt iets ontstaan, een concept dat Eigen Haard straks kan inzetten. Daarnaast hebben we gezien en geleerd hoe je op een andere manier kunt werken, een manier die goed past bij de mindset van een wendbare organisatie. Ik weet niet of we uitkomen op gratis wonen, misschien wordt het goedkoper wonen, of juist comfortabeler wonen. Expeditie Gratis Wonen zal hoe dan ook iets opleveren voor de moederbedrijven en de klanten’.


Dit is het tweede interview uit de serie ‘Op weg naar…‘ waarin deelnemers van Eigen Haard vertellen over hun ervaringen binnen Expeditie Gratis Wonen.

Aan het woord: Diane van Herpen en Erik Havermans, Eigen Haard
Tekst: Ilja Mul, Eigen Haard

Tag :