Samen werken, samen innoveren

Blijvende aandacht voor innovatie en vernieuwing en samenwerking goed borgen. Dat is wat Niek Polak voor ogen heeft. Geen wonder dus dat hij vanaf dag één enthousiast was over Expeditie Gratis Wonen. En dat enthousiasme is gebleven. Wat Niek betreft is dit nog maar het begin.

Niek is vanaf het allereerste begin bij de expeditie betrokken. Nog voordat hij van start ging als teamleider (facilitator) van het team ‘Stad van Strax’ zocht hij samen met de partners naar geschikte locaties en dacht hij mee over hoe Expeditie Gratis Wonen vorm kon krijgen. “Het was vanaf het begin spannend. Met vier tot dan toe onbekenden naar werklocaties kijken voor een nog behoorlijk onduidelijk traject. Er was nog niks en dat maakte het juist leuk. Ik heb, samen met de anderen, vorm kunnen geven aan het proces, maar ook aan de huisvesting. Van bezoeken aan de kringloopwinkel voor koffiezetapparaat en servies tot het aanschaffen van afwasmiddel. Maar veel belangrijker was natuurlijk het nadenken over het concept.ʺ


Samen innoveren

ʺAl was de samenwerking nog nieuw, we waren het wel vrij snel eens over wat we wilden. Vier teams waarin alle bedrijven vertegenwoordigd waren, maar vooral ook alle mogelijke competenties. Na een wervingscampagne, waarbij iedereen die mee op expeditie wilde een filmpje met motivatie kon inzenden, hebben we collega’s van alle deelnemende bedrijven geselecteerd. Daarna moesten we nadenken over hoe we van die teams met onbekenden ook echt teams konden maken om samen innovatieve concepten te gaan ontwikkelen.

“Hoe kan je iedereen warm maken voor die verre en wat ongeloofwaardige stip op de horizon: gratis wonen. Ik ben ontzettend trots dat dat zo goed gelukt is, dat iedereen er echt voor gaat.ʺ

Dat het zo goed is gelukt heeft volgens Niek mede te maken met de ruimte aan de Admiraal de Ruyterweg. De voormalige Lindenbaum-drukkerij, een leeggekomen pand van Eigen Haard op een plek die zal worden herontwikkeld. ʺDe vibe van deze plek is zo goed. Het heeft een beetje de sfeer van een start-up. Je moet alles zelf regelen, boodschappen bestellen, de afwasmachine in- en uitruimen en degene die als laatste weg gaat sluit af. Alsof je met elkaar een eigen bedrijfje bent begonnen.”

Een andere kijk op wonen
Expeditie Gratis Wonen is gestart met een onderzoekende fase. Door branchevreemde externe partijen, zoals Philips, Athlon Lease of Peerby uit te nodigen werd iedereen zich bewust van de mogelijkheden die samenwerking biedt bij het creëren van een innovatief gebiedsconcept.

“Het heeft voor iedereen de ogen geopend. We moeten verder kijken dan onze eigen vastgoedneus lang is.”

We moeten niet alleen kijken naar wonen, maar naar de hele leefomgeving, rekening houdend met trends als deeleconomie en nieuwe vormen van mobiliteit. Door te zien wat er al kan kwam ook het geloof dat het echt anders kan. “Ik denk dat we met de expeditie een hele goede basis hebben gelegd voor een andere kijk op wonen. Door de samenwerking, onderling en met externen, kunnen grotere stappen worden gezet dan als organisatie alleen.ʺ

Het expeditie-effect
In de onderzoeksfase en het traject daarna heeft Niek een andere rol dan in zijn dagelijks werk bij Eigen Haard. En die rol is hem goed bevallen. ʺDe expeditie zelf, maar ook mijn rol als teamleider heeft me ontzettend veel gebracht. Het samen met de andere teambegeleiders nadenken over de processtappen, het werken in een team met mensen uit andere vastgoedbedrijven, het onder hoge tijdsdruk komen tot vernieuwende concepten, het creëren van draagvlak binnen de eigen organisatie en bij de andere deelnemende partijen. En ook het besef dat je soms het lef moet hebben om een beetje anarchistisch te zijn. Je doel bereiken door van het gebaande pad af te wijken. Ondernemerschap te kunnen tonen en te werken aan een nieuw business plan!”

Slagkracht
De afsluiting van deze expeditie is 15 maart. Dan beslissen de opdrachtgevers in welke concepten ze willen investeren om ze verder te ontwikkelen en uiteindelijk uit te voeren. Expeditie Gratis Wonen vormt wat Niek betreft een goede start om innovatie binnen onder andere Eigen Haard nog beter vorm te geven. ʺDoor de samenwerking met andere vastgoedpartijen en externen, kunnen we grotere stappen zetten op het gebied van innovatie. Je hebt met elkaar veel meer slagkracht om partijen die mensen (qua tijd en expertise) en financiële middelen inbrengen aan je te binden. Om ideeën ook echt uitvoerbaar te maken.

“Ik weet zeker dat hier concepten uit voort komen die comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen beter mogelijk maken. Op deze manier, samen met andere partijen, doorgaan met innoveren wil ik heel graag vasthouden. Zo kunnen we blijvend inspelen op de continu veranderende vraag van de klant en kunnen we gratis wonen steeds een stap dichterbij brengen. ʺ

Tag :