Een koophuis, toch niet zo'n goede investering als gedacht?!

 

 De meeste mensen zijn beledigd als ze DIT lezen over hun koophuis 

 

Vrijwel altijd hoor je dat een koophuis een goede investering is. In deze leg ik jou uit waarom jouw huis GEEN goede investering is volgens Robert T.Kiyosaki, auteur van de bestseller Rich Dad, Poor Dad. 

 

Voor veel mensen is een eigen koopwoning een droom. En de grootste investering die zij in hun leven zullen doen. Robert legt in zijn boek uit wat het verschil is hoe je naar deze investering kunt kijken. De één beschouwt zijn huis als vermogen, de ander ziet het hebben van een koophuis als ‘uitgavenpost’. 

 

Huh?! Je huis als uitgavenpost?! Hoezo dat?! Hieronder 5 redenen om je huis anders te bekijken: 

 

  • Huizen behouden niet altijd hun waarde. Je huis kan ‘onder water’ komen te staan.

  • Hoe groter het huis, hoe meer belasting je betaalt aan bijvoorbeeld WOZ, waterschappen, milieuheffing etc. 

  • Afhankelijk van de hypotheek die je hebt, lost niet iedereen zijn hypotheek ook echt af. Dit zou betekenen dat je 30 jaar hebt betaald voor een huis dat niet van jezelf is geworden. 

  • Je geld zit vast in je huis. Dit geld kun je niet investeren. Vooral voor jonge mensen is dit een gemiste kans. We weten nu wat TIJD kan doen voor jouw geld dankzij het rente-op-rente-effect. Zelfs het investeren van kleine bedragen, in bijvoorbeeld aandelen, kan op lange termijn een heleboel opleveren! 

  • Vaak betekent een groter huis, hogere kosten aan het inrichten en het onderhouden ervan. 

 

Veel mensen kiezen voor een huis met een hypotheek ter hoogte van wat zij kunnen lenen. Een hoger salaris betekent vaak ook een groter huis. Deze huizen staan vaak in wijken met andere grote huizen. En dan komt er een volgend probleem om de hoek: 

 

Het gras bij de buren!! 

 

Als gevolg van de evolutie is een veel voorkomende gewoonte van mensen om onszelf te vergelijken met de mensen om ons heen. En die buren, die hebben zo'n lekkere jacuzzi in de tuin..ineens een nieuwe dure auto voor de deur.. Je snapt het al! Jouw mindset komt ineens te staan op: MOOIER, DUURDER, BETER. 

Alleen dat is nou net niet hoe jij een gelukkiger leven krijgt! Want de kunst is juist om leren tevreden te zijn met wat je hebt! 

 

Het is mijn droom om FIRE te worden, zodat ik op mijn 50ste zelf kan beslissen of ik blijf werken of niet. Om die reden kies ik ervoor om een zo klein mogelijk deel van ons salaris naar de hypotheek te laten gaan. Het geld wat overblijft, gebruiken wij graag om mooie herinneringen mee te maken en om te investeren. 

Heb jij een ambitieuzer FIRE-doel of wil je gewoon graag RIJK worden, dan is het boek ‘Rich Dad, Poor Dad’ echt een aanrader om te lezen. Je leert in dit boek hoe ‘rijke’ mensen denken. Één les heb je in ieder geval al geleerd, de manier waarop je tegen je huis aan kunt kijken!