Iedereen die van plan is om met een graafmachine aan de slag te gaan, zal hiervoor eerst een KLIC melding moeten doen. Dit is een melding, die een overzicht oplevert van de kabels en leidingen die onder de grond liggen. Dit is verplicht, omdat anders het risico bestaat dat je bij het graven grote schade aanricht aan die kabels en leidingen, of zelfs gevaar loopt. Maar wat zit er achter het kabels en leidingen detecteren en waarom is het zo nodig?

 

Graven? Pas maar op

Als je met een schep in de grond graaft om een boom te planten, kom je niet zo diep. Een klein kuiltje levert geen gevaar op voor jou en je omgeving en wie dit wil doen, hoeft dus ook niet allerlei acties te ondernemen om te garanderen dat het allemaal veilig is. Wie echter grover te werk wil gaan en een graafmachine wil loslaten op de eigen grond, heeft een andere taak. Onder de grond zitten namelijk allerlei kabels en leidingen, die zijn aangelegd toen de huizen er omheen zijn gebouwd. Deze kabels vervoeren elektriciteit en de leidingen vervoeren vaak water. Deze liggen goed diep onder de grond, maar een graafmachine kan er zo bij komen. En het gevaar dat op de loer ligt als je zo’n kabel of leiding raakt, is niet voor de poes. Stel je maar eens voor wat er kan gebeuren als je met je graafmachine door een elektriciteitskabel gaat, of een waterleiding raakt. Niet alleen kunnen de gevolgen groot zijn voor de hele buurt, je bent zelf ook bepaald niet veilig. Daarom is het van groot belang dat er eerst onderzoek gedaan wordt.

 

Kabels en leidingen detecteren

Dat onderzoek komt allereerst in de vorm van een KLIC melding. Deze meldingen zijn verplicht en geven je informatie over de aanwezige leidingen en kabels die op de plek liggen waar je wilt graven. Je kan voor meer zekerheid ook een bedrijf inhuren dat met gespecialiseerde apparatuur te werk gaat, om precies te kunnen bepalen waar de leidingen liggen. Immers, de resultaten van de KLIC melding gaan over wat er is vastgelegd op het moment dat de leidingen geplaatst zijn. Na verloop van tijd kunnen deze leidingen echter een beetje gaan verschuiven. Niet met meters, maar wel genoeg om oude documenten niet helemaal relevant te maken. Met gespecialiseerde apparatuur, die gebruik maakt van sonar, kan je heel precies bepalen waar de leidingen zich bevinden. En hiermee voel je je een stuk veiliger.

 

Neem een expert in de arm

Wie dit laat doen door een expert, weet zeker dat hij precies weet waar de kabels en leidingen zich bevinden. En door enkele proefsleuven te graven, krijg je nog eens de zekerheid die je nodig hebt. Dit alles betekent dat je de risico’s op ongelukken zo veel mogelijk beperkt en je dus niet bang hoeft te zijn dat je een complete wijk zonder stroom zet en zelf gevaar loopt. En dat maakt je klus een stuk aangenamer; voor jezelf en voor iedereen die in de buurt woont.