Of je het nu gewoon ontzettend leuk vindt om te DIY’en of omdat je uit pure verveling bent begonnen met klussen sinds het coronavirus, de bouwmarkten draaien overuren. Daarbij maken de vele online tutorials het je gemakkelijk om allerlei karweitjes en projecten zelf aan te pakken. Toch kun je soms nog wel eens vastlopen op hele simpele dingetjes. Bijvoorbeeld welke lijm je nu precies nodig hebt voor het uitvoeren van een specifiek klusje. Hieronder een aantal mogelijkheden kort uitgelegd.

Snelle reparaties
Misschien weet je niet precies wat cyanoacrylaat lijm (CA lijm) is, maar je kent deze lijm vast en zeker onder de naam secondelijm. CA lijm is sterk, op veel materialen te gebruiken (ook voor het verlijmen van twee verschillende materiaalsoorten) en hardt ontzettend snel uit. Secondelijm gebruik je het beste voor hele kleine verbindingen, bijvoorbeeld als je iets wilt repareren. 

Extra sterke hechting
Wil je een lijmverbinding die extreem sterk is? Kies dan voor een tweecomponentenlijm. Ook deze lijm hardt snel uit op het moment dat de twee vloeistoffen met elkaar vermengd worden. Tweecomponentenlijm kun je onder meer gebruiken voor keramiek, metaal, hout, steen, porselein en plastic.

Wanden beplakken
Voor het aanbrengen van behang gebruik je behangplaksel. Maar hoe zit het met andere vormen van wandbekleding? Voor het aanbrengen van decoratieplaten kun je speciale wandbekleding-lijm gebruiken. Wil je wandtegeltjes aanbrengen dan is daarvoor, je raadt het misschien al: tegellijm. De tegels kun je vast lijmen op een ondergrond van bijvoorbeeld spaanplaat, hout, pleisterwerk of beton. Wil je een decoratie op de muur hangen, dan kun je ook kijken of dubbelzijdige montagetape qua gewicht een optie is.

Hout verlijmen
Houtlijm is verkrijgbaar in soorten en maten en wordt natuurlijk gebruikt voor het verlijmen van hout. Waar let je dan op bij het kiezen van een geschikte houtlijm? Het is in ieder geval belangrijk rekening te houden met waar je iets wilt verlijmen. Is dit in een ruimte die vochtig kan worden zoals een badkamer? Kies dan een houtlijm uit die waterbestendig is. Veel houtlijmen zijn dit namelijk niet. Bevindt jouw klusproject zich buitenshuis? Kies dan voor een weerbestendige D4 houtlijm.

Klein plakwerk
Grote kans dat je van deze soort lijm nog wel ergens een tube hebt liggen: hobbylijm. Deze lijm is bij uitstek geschikt voor klein knutsel- en kluswerk. De lijm kun je inzetten voor het verlijmen van diverse materialen zoals papier, hout en textiel. Wel is het zo dat hoe groter het oppervlak van de te verlijmen materialen is, hoe minder geschikt hobbylijm is. Vandaar de nadruk op klein plakwerk.