Een vloercoating maakt je vloer bestand tegen slijten, vuil en stof. Het wordt niet alleen veel gebruikt in magazijnen en fabrieken, maar kan ook worden toegepast in de woonkamer. Maar voordat je een vloercoating voor jouw vloer kiest, is het belangrijk om te weten welke type vloer je hebt. In dit artikel bespreken we welke soorten vloeren er zijn en welke coating daar geschikt voor is. 

Welke past het best bij mijn vloer?

We kijken hierbij naar vloeren op basis van het type ondergrond en vloeren op basis van de locatie. Kijk dus of de ondergrond van jouw vloer bestaat uit bijvoorbeeld beton,vinyl, hout, pvc of tegels. Vervolgens is de locatie belangrijk, is het een magazijnvloer, woonkamervloer of winkelvloer? Nu je dit duidelijk hebt, kijk je nog naar hoe de vloer belast gaat worden. Er zit best een groot verschil tussen een fabrieksvloer of een slaapkamervloer, dus denk hier goed over na. Het soort vloer waarover gemakkelijk een vloercoating kan worden aangebracht zijn vloeren van beton, anhydriet en cement. Vloercoating kan wel worden aangebracht bij andere soorten vloeren, maar dan moet eerst gekeken worden naar de eigenschappen van de vloer. 

Soorten vloercoating

Er zijn drie soorten vloercoatings, namelijk epoxy, polyurethaan en acrylaat. Fabrieken en werkplaatsen hebben vaak een coating nodig die zorgt voor een vloer bestand tegen chemicaliën. In dat geval kies je voor epoxy vloercoating. Coatings van polyurethaan zijn zachter en beter bestand tegen UV straling. Dit wordt vaak gebruikt als anti verkleuring middel of als extra op bestaande coatings. Dit zie je vaak terug in woningen, kantoren of winkels. Tot slot is er nog acrylaat coating, dit is eigenlijk gewoon een verf op basis van acrylaat. Deze vorm van vloercoating biedt niet voldoende bescherming aan betonvloeren. Bij een houten vloer kies je voor een PU vloercoating, deze vloercoating is namelijk flexibeler dan een epoxy vloercoating. Door het flexibele kan de coating beter tegen veranderingen van het hout. Wil jij vloercoating aanschaffen? Kijk eens op  https://www.remmerswebshop.nl/vloercoating.

Voorwaarden voor de ondervloer

Voordat je een vloercoating aanbrengt, moet je eerst kijken of jouw vloer voldoet aan alle voorwaarden. Zo moet de vloer volledig droog zijn als de coating wordt aangebracht, de vloer mag zelfs niet vochtig zijn. Ook moet de vloer schoon zijn, dus vrij zijn van vuil en stof. Wanneer dit niet het geval is, dan zul je die stofdeeltjes terug zien in de coating.Tot slot maak je de vloer allereerst ruw met een schuurmachine en zorg je dat eventuele putten of andere beschadigingen zijn weggewerkt.